Шалом, Тел Авив!

Миналата седмица животът ме отнесе на едно ново, приветливо и слънчево място. Представям ви Тел Авив такъв, какъвто го видях, усетих и преживях.

Неочакван
Само на 2,30 ч. разстояние (директен полет с Wizz Air) се открива един доста по-различен свят – космополитен, новаторски, но в същото време традиционен. Тръгнах за там без никакви очаквания, защото не исках да си ги създавам предварително, а и честно казано нямах никакво време за рисърч. Нашите се опитаха да ме посплашат на изпроводяк, но страховете им се оказаха неоправдани. Въпреки щателните проверки и въоръжените младежи наоколо, градът е спокоен.

Омагьосващ
е залезът на слънцето от плажната ивица в Бати-Ям. Може да звучи тъпо, но слънцето дори ми се видя по-голямо и по-кръгло. 😀 Заслужава си да се погледа как ярко червеното му очертание постепенно се изплъзва от небосвода. На местните обаче не им прави толкова силно впечатление и някак игнорирайки го си вършат следработните занимания – джогинг (много често с домашните любимци), плажен волейбол, кайт и всякакъв друг вид движение на открито. Жестоко!

Вкусен
О, да и още как! Свежи салати, хумус, риба – направо попаднах в рая. Мисля, че няма нещо, което да не ми хареса. Мога да препоръчам поне няколко задължителни спирки:

The Old Man and the Sea
Традиционен и много популярен местен ресторант. Преди още да си седнал, масата вече е богато отрупана с всевъзможни зеленчукови предястия. Като цяло спокойно може да се нахраниш с тях, но ако си вземеш някакво местно или рибно блюдо няма да ти се таксуват. Аз заложих на гриловани скариди, които просто се топяха в устата… Ресторантът е супер натоварен и трябва наистина да се абстрахираш от цялата суматоха наоколо, за да enjoy-неш пълноценно. На мен няколко пъти ми бутнаха чашата с вино, накрая и бутилката, но запазих самообладание – горда съм със себе си. 😀

Cafe Noir
Супер приятно и спокойно място, идеално да разтовариш след натоварен ден. Континентална кухня със средиземноморски привкус. Заложихме на сьомга с гарнитура от булгур и някакъв много лек таханов сос – ням ням. А местното бяло вино доволно допълваше целия този разкош.

Street food – sabich
Ау а за това като се сетя, започвам да преглъщам. 😀 Джоб, пълен с приятни изненади – патладжан, хумус, зеленчуци, картофи и яйце. Последното според мен е излишно, но кой ме пита хаха. Идеален преди/след запой и между другото.

Ijo & Babet
Непретенциозно улично барче, което ме изуми с уникалните комбинации в коктейлите си. Има и happy hour, в който пиеш 2 за 1.

Тайнствен
Скрити улички, закътани местенца, автентични магазинчета, които само чакат да бъдат explore-нати. Жалко, че не ми остана време за всичко. Но ето още един повод да се върна.

Колоритен
От лампичките в баровете, през графитите из целия център до уникалната растителност – Тел Авив е пъстър, ярък и запомнящ се. Някак си те предизвиква да бъдеш себе си и да оставиш следа.

Ето и малко препоръки:

  • Крайморския залез вече го отбелязах, а защо да не добавим към него и изгрев… 🙂
  • Ако имате време, пошляйте се под арката от дървета на романтичната пешеходна алея Rothschild.
  • Pub crawl и шопинг по Dizengoff. За това аз задължително ще се върна! 😉
  • Хотел с централна локация, уникална закуска, rooftop и арт интериор – Artplus Hotel
  • Предварително да се проверят ивентите, защото там се случват доста интересни неща. С мъка гледах постерите за изложбата на Banksy и партито на Solomun, които нямаше никакъв шанс да посетя.

Определено съм привърженик на теорията с първото впечатление и мога да кажа, че Тел Авив ме спечели. Надявам се и вас. 🙂 Повече снимки ще намерите в галерията по-долу, а още един откровен блогърски разказ – в My Glamorous Story.