Арапя – почивка мечта

Арапя

•КАК ПОПАДНАХМЕ В АРАПЯ•

Първото ни море с Теа беше на вилно селище “Бора” до плаж Корал и бяхме много доволни (прочети повече тук), но решихме да опитаме нещо ново.

Избрахме Арапя за семейната ни лятна почивка и второ море на Теа напълно случайно. Дори не бях проверила къде точно се намира преди да тръгнем. Оказа се непосредствено след любимия ми Лозенец (буквално се минава през него и Оазис) и се пада преди Царево.

Спечели ме от пръв поглед с непретенциозността си. Води се къмпинг, дори не мисля, че има статут на село. Малко и спокойно местенце, в което имаш всичко необходимо за почивка – хубав плаж на 5 мин. (почти от всякъде), няколко заведения, 1 бар, 2 магазина. Няма главна улица и излишен шум. Предимно каравани и ниски постройки, искрено се надявам така да се запази.

•НАСТАНЯВАНЕ•

Честно казано, не помня как попаднах на Вила Sea Dreams – Арапя. Пак ще е било някакво среднощно ровене и си е чист късмет, че намерихме места, защото има редовни посетители, които запазват от предходния сезон. Запазих в началото на годината, което за нашето “планиране” беше доста напред в бъдещето. Настаняването е тип модерно бунгало – студио, което има всичко необходимо – спалня, кошарка/разтегателен диван и кухненски бокс. Отпред се радвахме на прохладна веранда с изглед към морето. Рай!

Сега искам да ви споделя за домакините. Още по телефона усетих, че Петя е много мил и приятен човек. Също така ми съдейства и звъня на общината в Царево покрай моите неуспешни опити да гласуваме. Със семейството й поддържат общо 3 комплекса един до друг – вила Авангард, вила Ароганс и бунгалата Вила Sea Dreams. Усеща се, че влагат сърцето си в работата и се отнасят с гостите като семейство. Такава беше атмосферата в комплекса – спокойна и уютна! Не мога да не отбележа, че животинките са добре дошли. Ние не бяхме взели нашето, но се запознахме с всички кученца и котето Пипи. Вече запазихме за море 2022 г. и нямам търпение да се върнем!

•ХАПВАНЕ•

В Арапя има няколко заведения за хапване, но напълно достатъчно и като цяло с добро качество и обслужване. Повечето от тях са на плажа и може да хапнете от обедното меню през деня или пък да се насладите на залеза вечер. С малко дете ходенето на ресторант е кратко и интензивно преживяване. Като човек, който обича да се наслажда на храната и прекарваШе дълго време на масата, откакто съм майка се научих да се “налапвам” за 5 мин. Ние си причинявахме удоволствието “ходене на ресторант” макс веднъж на ден, а през другото време взимахме за вкъщи и хапвахме на верандата.

Споделям местата, които опитахме:

Вила Залива Арапя и Вила Пънчетата – къмпинг Арапя са най-популярните заведения на плажа и са едно до друго. Храната и на двете места е ОК. Интериорът в Залива ми допадна повече, цените там са леко по-високи. Където и да седнехме, дори за обяд от обедно меню, не излизаше под 50 лв., така че цените са си софийски. Но пък гледката е морска!

Бар “робинзон” ни стана фаворит и изкарахме три вечери там. Непретенциозно (май това ще е думата на море 2021) капанче с прясна риба директно на плажа и с музика на живо, която успя да спечели вниманието на Теа и се връзваше чудесно с морския пейзаж. Препоръчвам!

Makalali Arapya е друго заведение на плажа. Като разбрахме, че правят пици на пещ, веднага спретнахме пица вечер на плажа.

Sea Point Arapya by chef Fipe е нов ресторант, единственият встрани от плажа, но отново на 5 мин разстояние. Приятен интериор и атмосфера, но за храната не мога да кажа, че ни впечатли. Thumbs up за това, че си произвеждат сами бирата и за самардалата в голяма част от ястията.

•БАРЪТ•

Барът е до морето и морето е до бара. Барът в Арапя е Beach Bar Pampero Arapya и го посещавахме минимум по два пъти на ден. Сутрин за кафе и лимонада, следобед за нещо твърдо или обратното. Теа си имаше собствено питие – прасковена лимонада, и го получаваше още с влизането си! Атмосферата в Pampero е приятна и лежерна, персоналът е мега усмихнат и мил, музиката – плажна, резервации не са необходими. Това барче ни беше и пристан, и утеха и се чувствахме супер комфортно там. Подходящ и за home office, доколкото може да се работи на морето.

Последни поръчки от бара

•КАРАВАНИ МЕЧТА•

Приключвам разказа от Арапя с подбрани морски убежища, направени с любов и старание. И една мечта и ние да си имаме някой ден своето морско кътче. Защо не, на Арапя.

Ще се видим и това лято, Арапя!