Градски разговор с Ража от Dead Man’s Hat

Ража Дабдуб

Познавам Dead Man’s Hat отдавна и имам особено мил спомен с тях. Те се включиха в най-първия Sofar концерт в  София през една много студена зима през 2017 година. Нямам идея как отлетя времето от тогава, но ето ги тук с ново EP, супер кинематографски видеа и готвещи едно силно концертно лято! Поканих Ража на мини #ГрадскиРазговор, в който тя сподели как се е родил албумът, къде може да ги чуем на живо, както и кои са любимите й места в София. Ража е граждански активен човек и затова я попитах какво е отношението й към войната, а докато ние подготвяхме това интервю – падна и правителството. Четете по-надолу и си пускайте Dead Man’s Hat!

Какво ново около Dead Man’s Hat?
Тази година сме активни – издадохме краткосвирещия албум ‘Never Gonna Let You Go’ и видеоклип към песента ‘For Me’, която е част от него. В момента освен, че се готвим за премиерата на албума, която ще състои на 29 Юни в Кино Кабана, сме в процес на заснемане и на ново видео към още една песен от него. След почти двугодишна пауза и много малко концерти, това лято ще направим обиколка, като ще свирим и на Hills of Rock в Пловдив и на много свеж  фестивал  на музиката и изкуството, „Хисарлъка“, който се провежда на територията на крепост Хисарлъка в Кюстендил, както ще се качим и на сцената на ‘Unseen Scene’ в Топлоцентрала.

Как се отразиха последните глобални катаклизми (ковид и войната) на музиката и на хората?
По време на първата карантина, аз, Илияна и Христо Михалков се затворихме в домашното студио и направихме ‘Never Gonna Let You Go’. Гледайки назад, си давам сметка, че въпреки всички трудности, загуби и тревожности, тази ситуация роди нещо позитивно. Войната за мен е най-разрушаващия елемент в човешката природа, деградираща във всеки един аспект и последиците от нея са трайни и се отразяват на цяла общност. Като палестинка, новината за още една война не ме шокира, което е ненормално. Не желая да живея в свят, в който хора се нападат и убиват, но това е реалността, с която трябва да се справим и борим, за да променим.

Къде можем да ви слушаме това лято?
Това лято сме обявили няколко дати – Sofia Live Fest на 25.06 (Колодрума), на 29.06 ще представим албума в Кино Кабана, 04.07 ще сме в Топлоцентрала на Unseen Scene, 17.07 сме на фестивала Хисарлъка и на Hills of Rock на 23.07 в Пловдив. Скоро ще обявим и още дати, които планираме в момента.

Кои са събитията, които ти ще посетиш това лято?
Освен събитията, на които ще съм на сцена, все още не съм планирала какво да посетя, понеже последните месеци се занимавам основно с организация и репетиции. Последно бях на концерт на Beach House в Лондон и беше магическо, препоръчвам ги силно. Сигурно ще избера фестивал, който да посетя за вдъхновение. Концертите са неизчерпаем емоционален ресурс, от който трябва да се възползваме при всяка възможност.

Кои са любимите ти места в София?
Често може да ме намерита в К.Е.В.А, 3oz, Eddie Sicoy Bar или SODA. Ако съм на разходка ще посетя Кучешкия парк, а в магазин ходя основно в плод-зеленчука до нас J

Къде би завела някой чужденец в София?
Бих го завела на разходка в центъра на града, след което на вечеря в СОЛ. Ако нощта реши, че има място и за нас, ще отидем някъде на танци .

Милиш ли, че нещо й липсва на София и какво е то?
Днес ме хващаш в позитивно настроение и мисля, че единственото нещо, което липсва на София е адекватен кмет. 🙂

Къде зареждаш батериите?
Много обичам да ходя на планина или на море, природата ме зарежда. В София по-скоро се отцеждам, но това не го казвам в негативен аспект, на мен така ми харесва.

Снимки: Виктория Михалкова и личен архив