Да учиш alternative MBA – част II (% отстъпка)

alternative mba

Лятото и безгрижните дни отминаха, всички сме обратно в града над обичайните си задължения. Но имам идея как да направите ежедневието си доста по-интересно! Ако искате да научите нещо ново, да надградите в определена област или да размърдате сивото вещество (особено след майчинство) и да се запознаете с нови хора, четете по-надолу. Аз попаднах на програмата aMBA точно в такъв момент и въобще не съжалявам.

Миналата година се записах в програмата alternative MBA (aMBA) на The Business Institute и я завърших успешно в началото на лято 2022! Юху!

В част I ви споделих първоначалните си впечатления от програмата и фокуса на първия семестър, а тук разказвам по-подробно за втория и като цяло – дали си заслужава инвестицията.

Накратко, aMBA е интерактивна програма, основана на обмен на знания и идеи между бизнес практици. Всяка тема е представена през примери и прилагане на знания и умения в контекста на реални бизнес казуси. Самата програма е с продължителност 9 месеца – от октомври до юни. Нашето обучение протече изцяло онлайн, поради тогавашните епидемични обстоятелства. Това спестява време и е огромен плюс да се включат хора с малки деца или такива от далечни точки (при нас имаше дама от Холандия). На мен лично на моменти ми липсваше живия контакт и ми се гадеше от Зуум, затова мисля, че  идеален вариант е хибридната форма, която прилагат при следващите випуски.

За разлика от първия семестър на alternative MBA, в който работихме основно върху малиновия казус на Трастена (тук може да прочетете повече), през втория семестър разиграхме други бизнес ситуации. Тук зависи и коя специализация изберете, тъй като имате право на избор между общо 3 – “Хора и екипи”, “Проекти и процеси” и най-новата “Иновации и промяна” (която звучи много любопитно!).

Първата е с фокус върху управлението на хора – нещо, което за мен в Lil’s Box не е на дневен ред, и затова предпочетох “Проекти и процеси”. Преминахме през следните дисциплини –  “Управление на проекти: Холистичен подход” , “Process Innovation”, “Управление на проекти: „Човешкият фактор”, “Supply Chain Management”. В две от тях работихме по бизнес симулации на Harvard Business Publishing. Обикновено получавахме напътствия от фасилитатор, след което се спускахме в групова работа. Трябва да имате предвид, че през цялата програма работите с хора с различен опит и експертиза. За някои това е обогатяващо, но за други може да е предизвикателно.  

Потвърждавам наблюдението си от първия семестър – подборът на фасилитатори на цялата програма е много силен. Най-силно впечатление от втория семестър на мен ми направи Мила Кушева, с която говорихме за проекти и процеси. Мила е с повече от 12 години опит в телекомуникациите, която се включи директно от Камбоджа, където е базирана в момента като Chief Marketing Officer във водещ местен телеком.

Това е накратко и обзорно за програмата. Ако имате конкретни въпроси, винаги може да ми пишете. За мен участието в програмата беше вълнуващо и обогатяващо. Разширих хоризонта си, запълних нови знания, срещнах прекрасни и вдъхновящи хора.

Ако ви звучи подходящо за вас, до края на месеца имате възможност да ползвате 40% отстъпка от цената на програмата aMBA, както и 10% за всички останали обучения от портфолиото на The Business Institute за есента. Използвайте кодово име SofiaCloser. 😉