Да учиш aMBA в The Business Institute – част I

the business institute

Бях ви споделила, че миналата година реших да се върна отново към ученето. След стартирането на Lil’s Box, усетих липса на определени знания и умения, които ми трябват, за да направя от една хубава идея устойчив бизнес.

Никога не съм била по сухите теории, мисля, че университетът ме отегчи до голяма степен, тъй като не си бях и нацелила специалността (Европеистика?!) След като разбрах, че искам да се занимавам с комуникации, карах отделни курсове в тази област и една интерактивна магистратура на Saatchi & Saatchi, която препоръчвам с две ръце.

Попаднах на програма точно като за мен alternative MBA (aMBA). Не я бях търсила умишлено, но тя ме намери. Нали знаете, че в живота няма случайни неща. Попаднах на пост за програмата в групата на „Майко мила“ и ме заинтригува, оказа, се че срокът за кандидатстване за стипендия беше на следващия ден и доста импулсивно изпратих заявката. Последва интервю, одобрение и начало на програмата 😊

Какво се учи?

Първият срок на програмата aMBA бе посветен основно на два предмета – „Стратегия и пазарно позициониране“ и „Маркетинг мениджмънт“. В този период имахме индивидуална и групова работа – опознавахме казусоносителя „Трастена“ (виж по-долу), попълвахме бизнес канави и стратегии, опознавахме техния идеален клиент и в последствие го „разкостихме“ с лични интервюта и анкети. След тези две дисциплини, имахме и кратко гмуркане в дебрите на финансите с предмет „Финансови отчети и анализи“ и обучение по презентационни умения с „Убедително представяне на проект“.

Казусът

В първия семестър се работи по реален казус от бизнеса. За нашия випуск това беше „Трастена“, което също оказа влияние при решението ми. Като се замисля, може би затова сме само женска група. 😊 В началото на програма имахме среща с Оля Антонова, управляващ съдружник в “Трастена”, която ни запозна по-отблизо с бизнеса им. След това започнахме работа по казуса в група посредством упражненията в програмата. В края на семестъра всяка група представи работата и заключенията си пред управителите на „Трастена“ и получихме директна обратна връзка от тях. Беше доста вълнуващо!

Минали випуски са работили по най-различни бизнес казуси. Предходните са били от Хармоника, Vivacom, Sport Depo, Viber, Frudada, Lavena, UniCredit Bulbank, Fashion Days, Ikarov, Дом на киното и други. Следващият випуск XVIII, който започва този месец, ще работи по темата „Умен дом“ с казусоносител технологичната компания ABB.

Лекторите

Лекторите в aMBA са микс от фасилитатори на The Business Institute – Цветелина Тенева, Ралица Станоева, Светлан Станоев и др., и асоциирани фасилитатори и бизнес практикици в различни области -Ваня Стоянова, Румен Симеонов, Огняна Мирчева, Христо Късовски и Мила Купева. Всеки с доказан опит и експертиза, от които може много да се почерпи.

Хората в програмата

Любопитното при нашия випуск е, че сме изцяло женска група. Не знам дали заради Трастена или заради това, че жените постоянно търсим нови опции за себеразвитие. Има голямо разнообразие в профилите ни – дами на високи позиции в корпорации, собственици на бизнес, дами в майчинство. Почти всяка е с деца – 1, 2, дори 3!, така че е напълно възможно да се учи и да се гледат деца. 😊

Единствената ни снимка от откриването

Как го съвместяваш?

Лекциите се провеждат обикновено два дни седмично между 17 и 20 ч. Обявила съм това време за мен, но някои 3-годишни не винаги се съобразяват. 😊 В нашия випуск сесиите се провеждат все още онлайн, което за мен е предизвикателство, защото ми липсва личен контакт и лесно се разсейвам вкъщи, но пък определено спестява време.

Признавам с подготовката не винаги успявам. Често имаме материали за самоподготовка преди сесия в дигиталната платформа – някои са записани презентации в кратък и лесно смилаем вариант, а други за четене. Обикновено ги прехвърлям непосредствено преди сесия.

Ново

Тази година за първи път в aMBA имахме опция да си изберем специализация за втори семестър между две направления– „Хора и екипи“ и „Проекти и процеси“. Първата дисциплина е насочена към soft skills темата за управляване на екип и лидерство, а втората дава hard skills по Project and process management. Аз заложих на втората и ще мога да споделя повече след втория семестър.

Разходи се в програмата с Free Preview

The Business Institute дават безплатен достъп до платформата (кликни тук), в която са качени материалите за програмата aMBA. Можете да разгледате три теми от първия семестър, когато влезете в drop down менюто на „Стратегия и пазарно позициониране“ и „Финансови отчети“.

Включи се в програмата с 50% отстъпка

Ако усещаш, че програмата aMBA е за Теб, можеш да използваш 50% стипендия от името на SofiaCloser. Побързай, крайният срок за кандидатстване е 20 март, а самата програма започва на 24 март.
Запиши се тук