Дълъг (и дъждовен) уикенд в Мадрид

Преди няколко седмици се озовах в Мадрид за концерта на Stereophonics. Надявайки се да избягам за малко от зимата в София, попаднах на още по-студено време, постоянен дъжд и за разнообразие сняг. Затова, започваме със съвет #1 – Не ходете в Мадрид през февруари!

Съвет #2 – Прекалено е далече за един уикенд. 4 ч. със самолет от София въобще не е малко време и затова минимумът престой според мен е 3 плътни дни. Да не говорим, че и билетите не са толкова евтини. Около 70 евро двупосочен с Ryanair.

Съвет #3 – Айде стига Airbnb-та! По принцип съм почитател на платформата и досега не съм имала някакви проблемни настанявания. Беше ок, просто бяхме отседнали при една възрастна гей двойка (нищо против!) и постоянното присъствие по халати и гледката към голи момчешки дупета на събуждане, ми дойдоха малко в повече. 😀 Настаняването в Мадрид като цяло не е евтино и избрах тази по-бюджетна опция, но за следващ път бих преосмислила.

Съвет #4 – Прочетете си предварително за билетчетата за градски транспорт. На автоматите като изберете English превежда единствено cancel. 😀 Само ви подготвям, че на летището може да заварите нещо подобно.

Приключваме със съветите, защото и аз никога не изпълнявам такива. 😀 Сега да ви споделя какво успях или по-скоро не успях да видя от Мадрид. Имам снимки единствено от първия ден – защо ли, в другите дни дори gps-а не ловеше под подгизналия екран. Ето ги и слънчевите снимки.

Малко разходки, повече хапване. 🙂 На мен испанската кухня не ми е фаворит, може би защото не обичам хамон… А там си е съвсем нормално да си пиеш кафето и над главата ти да висят бутове.

Ето някои местенца, на които може да се отбиете:

#Mercado de San Miguel

Градските хали, но луксозни. Супер популярно сред туристите и съответно overpriced. Но пък можете да направите една обиколка дори само да разгледате и да нахраните визуално сетивата.

#La Vinoteca

Доста приятно местенце за тапас и вино. Имаше местни, което винаги говори добре. Под стъклото на всяка маса има оставени от клиентите банкноти и монети от най-различни места. На нашата маса попаднахме на 2 български лева. 😀 Само едно не мога да разбера, защо наливат толкова малко вино?

#La Sirena Verde

Испанската кухня не може да е само тапаси, нали? В търсене на нещо морско, попаднахме тук. Всичко си изядохме! Само бъдете внимателни с паеля неро – мастилото е доста трайно!

А сега по следите на изкуството. Защото в Мадрид е в изобилие.

#Prado

Огромно нещо с толкова силни творби, че накъдето и да се обърнеш виждаш нещо велико. Задължителен музей. Творбите са предимно на испански, италиански и фламандски художници от едни от най-популярните класически течения в изкуството. Черешката е залата на Бош – може да откарате час вътре докато изучавате детайл по детайл…

В Prado има безплатен вход, но само в рамките на 2 часа от деня, които са напълно недостатъчни… Може да го направите така в 2 дни, например. Ние прекарахме над 5-6 часа, които включваха и обяд на място. Приятно изненадана останах, че цените в бюфета не бяха ненормално високи, както в други музеи.

  

#Reina Sofia

Предимно модерно изкуство, големи помещения с бели стени, на които се отличават различни арт форми. Обожавам такива музеи. Най-внушителното (наистина заема цяла стена!) е култовата „Герника“ на Пикасо. Уникална!

Има безплатен вход в почти всички дни от седмицата. А в близост до музея радарът ми за яки местенца засече поне няколко, които си заслужава да се проверят!

  

#Thyssen-Bornemisza (със затворени очи го пиша :D)

Бих го определила като по-малкото братче на Prado. Много всеобхватни колекции от всички епохи.  Тук също може да се възползвате от безплатния вход. На мен обаче това ми беше вече третия музей за трите дни в Мадрид и не възприемах особено. Скипнах по-голямата част от залите, но не пропуснах модерното изкуство. 😉

За 3 дъждовни дни толкова. Много съжалявам, че не успях да посетя Толедо. 🙁 Както и доста други места, които бях набелязала с ваша помощ. Ще останат за следващия път!