Един #АгентНаСвета разказва – Вили по света и у нас

Вили е човекът, заради когото SofiaCloser видя Рио! (кадъра на заглавната снимка) Била е на толкова много места по света, че нямаше как да я интервюирам само за София. Вили е #АгентНаСвета и й се отдава адски добре! Познаваме се от началното ни училище (73-то оле!), но животът или по-скоро музиката ни събра отново преди 3 години, когато се роди Sofar Sounds Sofia. Вили всъщност е главната причина да се появи това чудо в София, а аз се присламчих с най-голямо удоволствие. А какви ги е вършила Вили по света и защо все пак си е в София, четете по-долу:

Ти си човек на света, броиш ли всички държави, в които си била и имаш ли топ 5?

Не броях до скоро, но за едно друго интервю преди около година ги преброих и към момента са 65. Но реално тази бройка не означава много, защото има много места, на които съм се връщала. Например била съм по 3 пъти в Япония, Виетнам, Бразилия и пак бих отишла. По 2 пъти съм била в Австралия, Камбоджа, Аржентина, ЮАР и още много държави и пак бих искала да се върна. Има и нещо много готино в това да стъпиш в Рио де Жанейро например и вече да знаеш кое къде е и какво е.

Топ 5 ми е трудно да имам, защото тръгвам отворена към всяко място, което посещавам, и винаги намирам нещо, което много ми харесва. Но, ако наистина питаш за 5, миналата седмица си измайсторих едни табелки с точно 5 любими места, които са Токио, Шаргао (Филипини), Куско (Перу), Кейп Таун, Кернс (Австралия), въпреки че обожавам и Сидни, разбира се. От Европа топ ми е Лисабон.

А на колко места и къде си живяла? 

Официално в Милано, Париж, Лисабон, Лондон и София. Неофициално и в кампер в Южна Австралия едно лято и при едно семейство във Филипините миналата година около месец. Винаги съм искала да прекарам повече време извън Европа и наистина да опозная по-добре живота в Южна Америка и Азия, но не бих се дърпала и на Африка или Северна Америка, или Австралия. Това ми седи като топ на bucket list-а.

Защо обаче се връщаш винаги в София и понастоящем пребиваваш тук?

И аз не знам… и двата пъти, в които се връщам, е заради любов. Първия път избягах от една такава, втория дойдох при една, но и от нея нищо не се получи хаха романтичка под прикритие съм си. Много е хубаво да имаш и семейство около себе си. Като се върнах втория път, приятелите ми залагаха колко време ще остана, но ето, започвам четвърта година. Едно е, че имам много вдъхновяващи хора около себе си. Второ, последните години си дадох време да развия себе си в посоки, които винаги съм искала, и някак си София ми дава този уют, който ми позволява да го правя. Създадохме Sofar Sounds Sofia, който силно вярвам, че прави културния живот на София по-разнообразен. Софар ми беше и още е голяма част от живота ми последните години и може би основна причина да съм тук.

Кои градове можеш да сравниш със София и по какво си приличат? А по какво се различават?

Супер въпрос, но и много труден. Може би Лисабон има нещо софийско по това колко са отворени младите към света и как обичат да се забавляват.

Ако не беше в София, щеше да си в… Защо?

Категорично някъде, където няма зима! Мечтата ми е да живея на морето или в близост до него, където има слънце и сърф. Бих живяла в Сингапур, Лисабон, Сидни.

Кои са твоите места в София и защо?

Нямам мои места из София. Обичам да пробвам нови места, бързо ми става скучно и имам нужда от разнообразие.

Какво ти липсва все още в София?

Това хората да са по-щастливи или поне да се опитват да бъдат и да го искат, fake it until you make it. А София е доста приятно място, мисля, че много хора не го осъзнават.

Какво би променила?

Дупките по улиците и калта по кварталите доста ме бъгват.

Какви събития обичаш да посещаваш?

В последно време не излизам толкова много. Естествено, Sofar събитията ни са задължителни. Ходих на една лекция за модерното изкуство в Дом на киното преди две седмици, беше много интересно и различно. На Fucked up nights бях два пъти, също беше много приятно, разнообразно, и повдигащо духа. Наскоро видях и една изложба “140 София столица на България” в Градската галерия, силно препоръчвам. Прожекциите на филма “Wind2Win”, които обиколиха и страната, ако още ги има, филмът е чудесен, трябва да се гледа.

Любимите ти концерти или други събития в София и по света са:

Откакто живея пак в София, събирам световна музика на Madcool в Мадрид основно, тази година ще ходя за трети път. Също миналото лято ходих до Лондон с майка ми за изложбата на Диор, беше УАУ! Преди две години посетих новия музей на Ив Сен Лоран в Маракеш, също невероятно преживявяне и много зареждащо. Където и да съм по света, се опитвам да посетя някоя изложба или да послушам музика. Ноември пък бях в музея на латиноамериканското изкуство в Буенос Айрес. Не знам, толкова много места и изложби, които си струва да се видят, ми идват на ум… Да е живот и здраве, май месец ще съм на Евровизия като част от екипа на Виктория Георгиева, което също очаквам да е несравнимо преживяване.