Охрид – малката Италия на Балканите

Охрид

Днес една колежка в офиса ме пита откъде имам тен и аз непоколебимо отговорих „От едно приказно място – Охрид“. Освен слънчев загар по кожата, Охрид ми остави и много топли спомени и съм длъжна да ви ги споделя. 🙂

Охрид беше дестинацията, която избрах за Великденските празници. Избрах я съвсем случайно, без препоръки и без никакво проучване. Обикновено така се случват най-хубавите неща, нали?

На малко повече от 400 км от София се крие Македонската мека за туристите – Охрид. Още с пристигането усетих едно спокойствие във въздуха. Една автентична атмосфера, която те кара да се чувстваш у дома, но с една по-различна гледка – уникално красивото Охридско езеро! Бих описала Охрид като микс между Созопол и някое от градчетата около италианските езера. Била съм на Комо и Маджоре, и Охридското спокойно може да се съревновава с тяхната прелест.

Охрид

Усетих силна връзка с това място и това не е случайно – Охрид е бил столица на България от 992г. до 1018г. по времето на цар Самуил. Дестинацията се оказа изключително подходяща за християнския празник. Едно време градът е приютявал 365 църкви за всеки ден от годината. Днес са едва около 6, но достатъчно за да се уморите докато обиколите всички.

Задължително е да се изгубите из калдъръмените улички на Охрид, за да почувствате магията на това място!

Наричан още „градът на светлината“, дните без слънце тук могат да се преброят на пръсти. Несъмнено едно от най-красивите неща в Охрид беше… залезът. Падащото слънце над стария град „Вароша“ се отразява леко и постепенно във водите на езерото. Момент, който ви се иска да запечатате във вечността. <3

Охрид

В Охрид има какво да се види – многобройните църкви и параклисчета, Самуиловата крепост, Античния театър… Но дори и само да седите на брега на езерото и да се взирате в необятното синьо, бих ви препоръчала да останете поне 2 дни. Ние се разходихме до Струга (друго македонско градче на езерото) и до „Св. Наум“, като второто е задължително, ако сте в района!

На около 30 км от Охрид се намира манастирът „Св. Наум“. Ситуиран е до самото езеро и пътят до него е особено живописен. Мястото освен че е изключително поддържано и красиво, носи една много силна енергия. Ще я усетите!

Има места, на които просто знаете, че ще се върнете отново. Охрид за мен е такова място. А кои са вашите?

Ето още къде никога няма да ми омръзне да отскачам за уикенд извън София.