Почувствай камбаните за миг поне

камбаните

Посетихме „Камбаните“ миналия уикенд по залез. Веднага в ушите ми зазвуча „Камбаните“ на P.I.F. Помислих си колко хубаво би било всяка година да се прави помен на Димо там горе, при камбаните, където се обединяват „Единство, творчество, красота“.

Почувствай камбаните!
Погледай вятъра за миг поне…
Послушай звездите,

почувствай камбаните, поне…

Всъщност мястото е прекрасно, уникално със своята история и носещо хубава енергия. Има толкова потенциал да се възроди! Да събира хора, да творят, да обменят знания… Не знам до каква степен се използва, на мен ми се видя занемарено и тъжно.

Може би повечето от вас са били вече в парк „Камбаните“. За хората от Младост, най-вероятно, е квартална забележителност. Но аз да си призная, едва сега го посещавам. Моето поколение от ранните 90-те не са ни водили там, предполагам по политически причини. А замисълът му е отвъд политиката.

Камбаните е приятно място за разходка с дете. Бързо се стига по Околовръстното, а самата обиколка отнема под час. Няма китайски боклуци, които да отвличат вниманието, но и няма какво да си купиш за хапване/пиене. Има малък парк около паметника, красива гледка към Витоша и опция за пикник.

Официалното име на „Камбаните“ е Международен парк на децата от света. Открит е през 1979 г. по идея на Людмила Живкова във връзка с домакинството на България на Международната детска асамблея “Знаме на мира” под егидата на ЮНЕСКО. До 1989 г. в София се провеждат четири асамблеи и четири срещи на деца от целия свят. В тях са участвали общо 3900 деца от 138 държави и 14 000 деца от България.

Още някои любопитни факти за „Камбаните“:

  • Паметникът е изграден само за 30 денонощия
  • Идеята за формата на високото тяло произлиза от графиката на детската игра на дама
  • Вертикалните бетонни структури се издигат на 37 м височина и сочат към четирите посоки на света
  • Сферата, оформена между колоните му, символизира планетата Земя
  • Вътре са закачени спираловидно седем камбани, символизиращи седемте континента и символ на мира (най-голямата от тях тежи 3650 кг)
  • До 1989 г. паметникът привлича по 1 млн. посетители годишно
  • Най-старата камбана е от XI в.
  • Българската камбана тежи 1300 кг

Вие бяхте ли горе и „почувствахте ли“ камбаните?