Берлин и Прага: 2 любими града в 1 пътуване

Мина известно време от последното ми европейско пътешествие до Берлин и Прага, но все пак ще се опитам да пресъздам по-интересните моменти и акценти, които да вдъхновят и вас за скорошно посещение на тези дестинации!

Като цяло трипът беше провокиран от концерт – не един, а два, както можете да се досетите вече. 😀 За концертите на Chet Faker и London Grammar може да прочетете тук, а сега ще си говорим само за пътуването.

Като начало защо Берлин? Защото Берлин винаги е добра идея! Градът е толкова многопластов и интересен и винаги има какво да предложи, а с Ryanair билетите са по 10 евро в посока! А Прага си дойде естествено, тъй като 1 седмица в Берлин си е доста време. Аз лично съм била и на двете дестинации, но исках да видя какво ново се случва в две от любимите ми европейски столици.

София-Берлин

Полетът на Ryanair пристига късно, но Берлин не спи. Защо ние да го правим? Вечерна обиколка в района на Rosenthaler Platz и най-вкусния фалафел с немска бира са добро решение преди лягане, какво ще кажете?

Секунда внимание за настаняването. Тъй като имахме 2 чек-ина и чек-аута, решихме да вземем хотел вместо Airbnb и то доста бюджетен – easyHotel Berlin на Hackescher Markt. Удобна локация, денонощна рецепция (момчето, което ни посрещна естествено беше българин!), супер чист, около 50 евро на нощувка. Е като влезеш в стаята, директно се мяташ на леглото, но това не е толкова лошо. 😉

Следващият ден започва с чай, разходки, загубване, отбивка в шоколадовото царство на  Ritter Sport, където освен всевъзможните видове шоколад, можете да разгледате набързо историята на шоколада и да му се насладите в кафето на втория етаж, free tour, концерт… Програмата на такова място винаги е натоварена и никога не стига!

Берлин-Прага

Разстоянието между двата града е около 4 часа с автобус. Времето не е малко, но се убива с гледане на филмче на таблета в автобуса или пък докато се присмивате на чешкия английски. 🙂 Автобусната компания е чешката Student Agency, а двупосочните билетите са около 40 евро на калпак.

Прага ни посрещна слънчева и топла – такава, каквато я помня! Живяла съм около половин година в златна Прага и ми беше особено мило и драго да си я видя отново. Изкарахме 2 нощувки тук, които уви ни бяха малко. Отседнахме в Прага 3 или с други думи Zizkov, който може би е най-якият квартал с барове, пъбове, красиви сгради и на минути от центъра.

Първата работа беше да намерим бира! В Прага това не е трудно! Чешката кухня не ми е фаворит определено, но пък бирата компенсира – лека, пивка, ароматна… Е, няма друга такава!

След като задоволихме жаждата (на първо време), продължаваме за вечерна разходка из Прага. Обожавам градовете през нощта, много по-внушителни и магични са. За Прага съмнение няма!

От разходките се огладнява, особено от аромата на канела, който се носи от традиционния чешки триделник, на галено „тръдло“. 😀 Представлява козуначено руло, посипано със захар, канела и пълнеж по избор. От много такива, наистина има опасност всеки да се превърне в едно голямо кръгло „тръдло“. 😀

Продължаваме с бири през няколко места, като това, което ще ви споделя е must. Бирария BeerGeek само за ценители. Около 20 вида наливна и не знам колко бутилирана… Върви с крилца – и те около 20 вида.

Малко кадри и от дневна Прага. Разходките до Двореца, по Карловия мост и на площада са задължителни, но си заслужава да кривнете и в страничните улички, за да усетите истинския дух на града.

И да завършим престоя в този приказен град, с едно доста интересно преживяване. А именно клуба Vzorkovna. Случайно попаднах на него, търсейки някакви актуални хипстерии. Влизането е с нещо като фейс контрол и първоначална вноска за консумация. Ако минеш, следва втори фейс контрол – най-голямото куче, което съм виждала през живота си, седи на стълбите и уви, не е статуя! 😀 То е толкова огромно, че дори не те забелязва, но компанията му създава интересно усещане. До момента, когато не дойде второто. 😀 Не ме питайте как ходих до тоалетна, а аз обичам кучета! Самото място е една тъмна и доста лепкава дупка, в която не си си и помислял да си пиеш бирата. Е, след 10-на минути се свиква.

Pozor! („Внимание“ на чешки 😉 ) Да опитате задължително Becherovka! Подозирам, че много ще ви хареса! Аз я открих докато учех там и я обожавам. Жалко, че в България не я внасят (виждали ли сте някъде?). Но добрата новина е, че от летището в Берлин може да си вземете на връщане към Бг!

Обичам я тази Прага!

Прага-Берлин

Връщаме се в Берлин – студ, мъгла и дъжд. „Идеално време“ да видим Берлин от върха на Bundestag-а. Това е доста добра опция и няма вход, необходима е единствено резервация. И късмет – времето да е с вас! С нас не беше, но пак изживяването си струва.

Ето и някои акценти, които правят Берлин толкова уникален:

Ampelmann

Симпатичното светофарно човече, един от малкото символи от комунистическа ГДР, просъществували и след падането на комунизма и Обединението. Сега това човече се е превърнало в туристическа атракция, и ако влезете в някой от фирмените магазини ще се изумите колко глупости с неговия образ се продават – от гумички до кондоми.

Мечките

са друг символ на Берлин и можете да ги срещнете навсякъде! А и да се снимате с тях 😉

Изкуството

също е навсякъде! Градско, искрено и разказващо истории. Освен графити стената на East Side Gallery, за street art бих ви препоръчала да посетите галерията Urban Nation. Без вход е, а има страхотна колекция, включително една творба на Banksy!

Храната

в Берлин е мултинационална. Аз немски ресторант не видях, но не съм и търсила. 😀  Затова пък бургери (с гарнитура сладки картофи!), азиатско, арабско, индийско в изобилие. Нямам фаворит, но всичко, което опитах ми хареса.

Шопинг

Ако остане време и средства, go for it! Супер яките магазини в района Rosenthaler Platz – Hackescher Markt. <3 Също горещо препоръчвам Bikini Beach, което е мол, но не като нашите. Отворено помещение с различни арт магазинчета и заведение за хапване с яка гледка.
П.С. В хотелската част на Bikini-то са супер тренди местата Monkey bar и Neni Berlin, които мен лично не ме изкефиха особено. За Monkey-то чакаш на опашка с доста странни хора, горе персонала не те забелязва с часове и като цяло атмосферата е „Рафи“, но пък гледката е топ. 😉

Май това бяха основните неща, които исках да ви кажа… А има още толкова много какво да се гледа и прави! Ще се ходи пак, то е ясно! А дотогава, Берлин и Прага: