Хем море, хем гора – вилно селище Бора

вилно селище бора

От миналата година искам да напиша този пост, за да ви дам идея за почивка на нашето Черноморие. Е, ако още не сте планирали лято 2021 г., четете по-надолу. И едно уточнение, препоръчвам мястото предимно на хора с деца. 😊

Миналата година за нас беше първо море с бебе на 1 година и ми бяха важни няколко фактора:

  • да е близо до плажа
  • да има сянка и какво да се прави през деня, когато не сме на плаж
  • да има храна, но по възможност не all inclusive и да не готвя (все пак е почивка :D)
  • да има пространство и отделни входове, тъй като посетихме по време на епидемия, както се очертава да бъде и това лято

Сетих се за „Бора“, защото го бяхме посещавали като млада двойка преди почти 10 години и отговаряше на тези критерии.

Вилно селище „Бора“ е комплекс от 2-3 етажни къщички в непосредствена близост до плаж Корал. Намира се в борова гора и дори през август беше много приятно през деня. Има малко басейнче, приятен детски кът навън и поляна за игра.

Следобедните дремки бяха на хлад в гората. Ех, блажени дни!

Голям бонус са животинките в двора – кокошки, зайчета, паун, кученце, които щъкаха насам-натам. Освен тях, в близост до комплекса има конна база и може дори да пояздите.

Ние взехме студио на втори етаж, защото исках все пак да има опция за готвене. Добре, че не се стигна до там! 😀 Обзавеждането е малко демоде и тук там амортизирано, но поддържано и чисто. Единственият минус за мен беше малката тераса. За следващо посещение, бих проверила опциите за настаняване на партера, защото имат масички отпред.

А защо препоръчвам вилно селище Бора на хора с деца – защото всички гости бяха с деца. Големи, малки, бебета, тодлъри, ученици – всякакви! Бяхме спокойни, че няма само нашето бебе да буди съседите. 😀 За Теа беше много интересно и забавно всичко!

Храната е ок, предимно готвени манджички. Не очаквайте морски дарове и деликатеси. На обяд също имаше готвено, което беше супер и успявах да храня Теа с него. Тя си е захранена с кюфтета и не признава пюрета и детски кухни, и затова бях щастлива, че има какво да хапва.

Плаж Корал е на 5-10 мин пеш, което е супер. Този плаж е див, няма чадъри, заведения и шум и затова е малко по-спокоен. През август водата беше чиста и имаше даже рибки и рачета.

Освен Корал, привечер посещавахме и плаж Мечата дупка, който е малко по-надолу. Водата е плитка със ситни камъчета и децата много се кефеха. Разбира се, може да отскочите и до Лозенец или Оазис, ако искате повече джангър. 😊 С кола до там е 5-10 мин.

Разходката до Лозенец беше задължителна, защото на мен това селце ми е много любимо и дори  сантиментално. Не е голямо и може да се обходи бързичко, като крайната спирка е Барчето със страхотната си гледка и котейли. Вече с ресторантите е по-сложно без резервация, попитахме няколко места с резервации от 20 ч., дали можем да хапнем набързо преди това, но им се видя навъзможно. Български туризъм at its finest! Мисля, че във Friends ми казаха, че можем да дойдем във вторник, а беше четвъртък. 😀 В крайна сметка си взехме пържена рибка и картофки от центъра и ги хапнахме на терасата и беше най-фенси вечерята досега. 😊

Освен че беше първото море на Теа, това беше и мястото, на което тя проходи! Със сигурност ще ни остане спомен за цял живот и ще се върнем отново!

А какво да правите в София, докато стане време за море:

Уикенд в София – Музей на илюзиите

Почувствай камбаните за миг поне