Уикенд в Замъка на Огняново

Имало време един обикновен човек от малко село в в Югозападна България, който имал една единствена мечта – да има собствен замък, в който да отсядат красиви принцеси от най-различни земи. И така Валентин построил не един, а два замъка там на същото място в Община „Гърмен“ и ги кръстил на… себе си – Valentina Castle. Като във всяка приказка, историята може да не е достоверна, но има елементи на истина. Като факта, че софийските принцеси (които са ви познати от морското им приключение в Гърция) се озоваха точно там по случай рождения ми ден хохо 🙂

Замъкът Valentina Castle Hotel & SPA e разположен в село Огняново, община „Гърмен“ (както ви казах 😉 ) Огняново е известно с лековитата минерална вода и прекрасното си местоположение между четири планини – Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач. С принцесите тръгнахме в петък след работа (уви, на някои принцеси им се налага да работят…) и стигнахме там към 21 ч. Демек не е много близо до София, ако имате само уикенд на разположение.

Ние бяхме в 2 от общо 6 еко къщички, които според мен са доста по-добър избор от хотелската част в замъка. Обзаведени изцяло в дърво, с камина, супер уютни както в компанията на приятелки, така и с любим човек. Ако обаче се колебаете между „Алпийска“ и „Дървена“ къщичка, изберете втората – двуетажна, с открита тераса и уникална гледка над селото. Но ако имате страх от насекоми и не бихте преживели да открието умрели мухи в леглото си, дървените къщички не са за вас!

За хапване, ако не ви се обикаля с кола из района, няма особен избор – ресторанта на хотела. Най-успешното попадение там са горските манатарки, така че задължително ги опитайте! Другите неща, не заслужават някакво особено внимание, но са прилични.

За разлика от закуската! В 9 ч. вече всичко мистериозно е изчезнало … дори чашите и чиниите 😀 Ако сте от ранобудните, ще си хапнете топли кроасани. Е, принцесите не са.

Спа центърът е доста интересно измислен. Има два почти идентични такива – по един във всеки замък. Ако сте в къщичките обаче, ще ви се наложи да притичате по халат и в зимни условия едва ли е най-доброто преживяване. Ако се намръзнете, просто първо ще се отбиете в сауната. Другите спирки са парна баня, минерален басейн и джакузи. Като цяла става, но не е особено уютно да се разложиш на спокойствие цял ден.

Затова по-скоро идете на разходка в Огняново. Селцето е много приятно и красиво (особено през есента!). Комплексът „Гребна база“ е учудващо добро попълнение – в скандинавски стил, с иновативен (особено за околността) дизайн и красива гледка. Може да пийнете по бира или в по-студените дни коняк с чай (като нас) на някоя слънчева маса до езерото и да се порадвате на патиците. Ако останете за обяд, препоръчвам да опитате от местното производство риба – пържен сом ном ном ном.

Ако продължите до края на селото ще попаднете и на местното и безплатно спа – Мирото, в което киснат разни хора, с които не знам дали бихте се изкъпили. Принцесите и малкото пръстче на крака не си потопиха. 😀

Overall, с принцесите си изкарахме чудно (както винаги). И както се видя не всички принцеси искат замъци!

Но с тази гледка, би се събуждала всяка от нас!