Спа рай на 100 км от София

По принцип избягвам да повтарям трипове, защото има толкова много места, които бих искала да видя, че не знам дали ще ми стигне един живот. 😀 В случая обаче искахме да избягаме за кратко от София, по възможност наблизо, със спа и хубаво хапване. На тези критерии отговори вече изпитаната дестинация – Благоевград, за която ви споделям по-надолу.

Благоевград се намира на по-малко от 100 км от София и има доста опции за придвижване до там. Като студентско градче, мястото определено има живец за разлика от повечето обезлюдени, някога процъфтяващи български градове. Мен лично подобни призрачни гледки много ме натъжават и потискат, но с Благоевград ситуацията не е такава. Главната улица и заведенията се пръскат с млади и доста добре облечени хора, мацки и нацепени бацки. 😉

Ние отсядаме в хотел „Езерец“, който се намира извън центъра, но пък с такси до там си за 5 мин. и 2-3 лв. Хотелската база определено не отговаря на 4-те си звезди или както ние се бъзикахме положението в стаите е малко „разпадерец“. Спа-то обаче е един път и това е и основната причина да се връщаме. Има всичко необходимо – басейн, парна баня, няколко вида сауна, и е доста спокойно, дори през уикенда. В събота по обяд се насладихме дори на частно спа, което си беше доста приятна изненада при все че футболният отбор на Левски беше настанен в същия хотел.

Освен спа-то, другият основен акцент в този трип беше храната. 😀 Ресторанта си го знаем от предния път и лигите ни течаха на път за там. Казва се La Storia и е баш „на центъра“, не го подминавайте. Всяко нещо, което съм опитала там има невероятен вкус и е изпипано до последния детайл. Общо взето каквото и да поръчате, няма да сбъркате. За мен фаворит са морската храна, ананасът с крем брюле и най-вкусният вегетариански гурме бургер, който съм опитвала – с намачкан червен боб, сирене халуми и супер гарнитура (7,50 лв.?!). Въобще съотношението качество-количество-цена е оптимално и ако някой знае подобен ресторант в София, нека да ми сподели.

Разбира се, в Благоевград има и какво друго да се прави освен спа-нье и яде-нье. 😉 Паркът Бачиново е идеален за разходка, джогинг (след толкова много манджа си има нужда), разговор с някоя патка до езерото, а през лятото и Аквапарк. Ние този път изпробвахме киното, чийто олдскуул чар пасна идеално на филма ни „Т2 Трейнспотинг“. До барове не успяхме да стигнем, но имам доста добра референция за следващия път – Underground. Шопахоликът в мен този път остана малко разочарован, тъй като последният път си тръгнах с 3-4 рокли, а сега се разминах само с една шапка. 😀

Има наистина нелоши магазини, особено препоръчвам един български магазин за плетива Choice в Mall Blagoevgrad. Там са има няма 5 магазина, така че няма да го сбъркате.

Overall: Подходящо за смяна на обстановката и презареждане на батериите за ден/два.

Бюджет: Стая среден клас за двама е около 100 лв. От време на време пускат ваучери в Grabo, така че може да следите и там. Вечеря в ресторант La Storia излиза около 70-80 лв. с предястие, основно, дори и десерт, и бутилка вино. Един уикенд ни излезе грубо 400 лв.

Ако имате въпроси или препоръки за следващото посещение в Благоевград (защото със сигурност ще има такова), ще се радвам да споделите. 🙂