Що е то рамен и има ли почва у нас

Пиша това докато още имам вкус на лук в устата… 😀 И не е като да не си ползвам четката за зъби в офиса! Да, пресният лук е задължителна съставка в традиционния японски рамен, който опитах с любопитство в новопоявилия се ресторант Umamido.

Раменът е характерна японска супа, чиято основна съставка е бульонът. Води се „бърза“ храна, но приготвена бавно и с внимание.

Ще бъди искрена – не успя да ме спечели. Аз предпочетох тофу пред свинско, макар да не съм особен фен и на него. Освен тофуто, вегетарианският рамен съдържа бульон, пшенични нудъли, хрупкави зеленчуци, соеви кълнове и рохко сварено яйце. Цялостната комбинация за мен беше доста безвкусна и безинтересна. Добре, че японските равиоли, т. нар. „гьози“ спасиха положението. С пълнеж от зеленчуци и пилешко, те напомнят пролетните ролца, но без неприятната запръжка.

Не искам да влияя на никого с мнението си. Останалите, които избраха свинското (това е основната съставка в менюто), бяха доволни. Ресторантът е част от международна верига, а раменът, който ни сервират тук е конкурентен на японския (според феновете на това ястие в компанията ми). Храната е прясно сготвена, шарена и нова за София. Затова опитайте. 🙂

За момента аз бих се върнала, само ако добавят риба към менюто и отворят градината в задния двор, която си е цяло богатство.

tips: Има си етикет при яденето на рамен и той е следният: нуделите се ядат с клечки, а бульона – с голяма лъжица. Ако не сте особено сръчни като мен, внимавайте и не ходете с бяла риза. 😉

$: Цената на порция рамен е около 15 лв., което значително надхвърля бюджета за седмичен обяд.

локация: Супер централно и в същото време закътано местенце на гърба на пощата. Градината е страшен бонус, стига да я отворят (ул. “Стефан Караджа” 12 Б).

обслужване: Приятно и ненатрапчиво.