1 година по-късно – изповед на една майка

Знаете, че в този блог пиша основно за събития и няма как да пропусна най-голямото събитие за мен през изминалата година, а и в живота ми – раждането на дъщеря ми и 1 година съвместен живот с бебе. Обръщайки се назад днес, всичко мина неусетно от бременността и раждането (за които споделям тук) до днес. От друга страна, си спомням толкова ясно всеки един миг, че със сигурност не беше кратка година, но изпълнена със смисъл и любов.

В редовете по-долу съм се опитала да синтезирам накратко основните акценти и поуки от нашата първа година с новия член в семейството. Надявам се да ви е интересно и полезно. 🙂

Бебето през първата година

Първата година в човешкия живот е изключително динамична и в нея се случват толкова много неща! От първата среща с мама и тати, запознанството с близките и заобикалящия свят, първи движения, първи хапки, първи усмивки и още толкова първи преживявания! Да изживеете всичко това с вашето човече е просто прекрасно! Няма да се лъжем, на моменти е доста изпитателно. Но бъдете спокойни – за всяко нещо има решение, а ако няма – ще го намерите, защото щом вече сте майка – вие сте свръхчовек. 😊 Просто трябва да повярвате в супер силите си и да ги пуснете в действие!

Майката през първата година

Една година е достатъчно време една жена да се осъзнае какво й се е случило, да се ориентира в морето от майки и техните разновидности – био майки, монтесори майки, майки всезнайки и т.н. майки, които дебнат и онлайн, и офлайн (с или без да си ги питал нещо) и да реши за себе си каква ще бъде – някъде по средата е истината. През тази година не е изключено да ви удари следродилна депресия, но каквито и чувства и мисли да ви сполитат, не ги подтискайте. А ако имате нужда от помощ, не се колебайте да я потърсите. Никоя от нас не е готова за това, което й предстои. Аз не съм сигурна дали минах точно през следродилната, но със сигурност сменях настроения и периоди.  Този коктейл доказано работи!

Бебето и майката

Първата година е и времето, в което тези две същества се опознават и развиват връзката помежду си (макар и вече „развързани“). Аз лично не мога да кажа като някои майки, че съм усещала характера на детето още в корема ми и затова опознаването при мен започна едва като се появи на бял свят. И вярвам, че ще продължи цял живот.

Бебето и таткото

Таткото е основна фигура и трябва да може да прави всичко, с изключение на кърменето. 😀 В периода на родителството с партньора си сте вече екип, който трябва да работи добре, по възможност без много много думи и обяснения. Аз се радвам, че при нас в това отношение нещата са така и мога да разчитам на него на 100%. Затова внимавайте като избирате! И имайте едно наум като ги оставяте двамата. 😀

Бебе и социален живот

Да, възможно е, но е трудно. 😀 Знаете каква страст са ми събитията и в началото се опитвах да поддържам почти същия социален живот от преди майчинството. Теа също посети това онова, но бързо разбрах, че бебешките събития не са за мен. Все още не съм готова. 😀 Тук е на A to Jazz Festival 🙂

Разбира се, приоритизирах и посещавах само нещата, които най-силно желаех – всички Sofar Sounds концерти (не целите ест), някои други концерти, кино, театър, брънч с момичетата. Това се случваше на цената на стабилна организация, делегиране на кърмене/приспиване и т.н. на някой друг (обикновено на таткото), постоянно гледане на часовник и търчане с таксита напред назад. Честно казано се радвам, че Ковид ме поспря за момент и осъзнах, че нямам нужда от този излишен стрес. В момента избягвам уговорки с конкретен час (защото просто никога не мога да го спазя) и разчитам повече на случайни срещи без график.

Бебето и плановете

Забравете за планове. Няма смисъл, защото бебето има съвсем други планове за вас. Това е нещо, с което ми беше/все още е трудно да свикна. Но по-добре да го осъзнаете от начало, за да не се разочаровате после. 

Бебе и работа

От началото на майчинството не съм преставала да бъда активна с хобитата ми – блога и Sofar Sounds, а от няколко месеца и фрийленсвам. В началото го правех докато бебето спи през деня (през първите месеци спеше, а сега за 30 мин. дневна дрямка, черпя!), постепенно с режима се измести и моето работно време, което в момента започва към 22 ч. и продължава докато…докато не припадна. Има майки, които по време на майчинството искат да се посветят единствено на детето. На мен лично работните задължения ми носят удовлетворение, но в условия на майчинство – и умора. Често на следващия ден се чувствам ето така:

Бебе и Ковид

Честно казано моят живот не се повлия особено от т.нар. карантина, защото майчинството си е един вид карантина. 😀 Даже ми се отрази доста благоприятно на социалния живот, защото чрез онлайн събитията всеки ден бях някъде – я на концерт, я на уебинар или нещо друго. Това да имам татко на разположение също много ми хареса, но е лукс, на който едва ли ще се радвам дълго. Надявам се всички усилия, които положихме, да са имали смисъл, и да не се налага да повтаряме цялото упражнение. Че нещата с #covistyle ще ескалират. 😀

Бебе и куче

Това определено е доста забавно и от моя опит силно позитивно преживяване. Нашата Мей е страшен социопат и признава само 5 човека от обкръжението си, и появата на Теа беше меко казано стрес за нея. В първите дни се чудеше какво е това чудо, което не я оставя и да си почива (като заплачеше Теа, Мей излизаше от стаята), към 3-4 месец осъзна, че чудото ще остане за по-дълго и това може би беше пикът на депресията. Сега сякаш се е примирила, но тепърва ще започва терорът бъркане по уши, дърпане на опашки и т.н., дано преминем през това безаварийно. Теа пък все повече я забелязва, в момента е на етап, в който й маха сутрин, споделя храната си с нея и държи повода й на разходка. Толкова е мило да ги гледаш отстрани как се опознават!

А моята терапия в края на деня е следната:

Бебе и пътувания

През първата година на Теа по една и друга причина не бяхме много активни с пътуванията. Аз имах една идея за Азия, но Ковид беше само един от аргументите против. На 3 месеца посети прабаба си в Сливен и това беше най-далечното й пътуване. Тази година се надяваме да стигнем до морето.

Животът с бебе е различен и много динамичен (не съм имала по-натоварваща работа), но и носи най-голямо удовлетворение. Насладете му се максимално, защото всички казват, че минава прекалено бързо и след първата година съм склонна да им вярвам…

Любими моменти от моята бременност
Безплатни събития и училища за бременни